"Немили - недграги" - трансформираш преразказ от името на Македоски

"Немили-Недраги"
X глава
Трансформиращ преразказ от името на Македонски

Беше 20 февруари.Студените зимни ветрове духаха безжалостно. Дебел пласт лед покриваше величествения Дунав. Вместо параходите,които пътувха по реката,сега пътниците преминаваха вкаменените гърди на Дунава. На турския бряг се мяркаха светлините на малките колиби,покрити от сняг.
Нощните ледени ветрове не спираха да брулят лицето ми,но аз вървях напред през замръзналата река. Когато стигнах средата,спрях да си почина,защото пътят беше труден,драпав и дълъг.
Отдъхнах и отново продължих напред. Ненадейно пред пътя ми се изправи една пропаст. Това беше ивица,която снегът още не беше покрил. Невъзможно беше да я прескоча. Стоях няколко минути в нерешителност. Изведнъж вдъхновението ме обзе.Упътих се право към една пуста дъсчена колиба на влашкия бряг. Когато стигнах, потрих ръце и започнах да дърпам една дъска от стряхата на колибата. Тогава излезе един гологлав човек с дебел кожух. Хвана ме за ръката, като се опитваше да ме спре. Аз му препоръчах да се прибере в колибата си,но той не ме послуша. Предприех решителни действия , защото бях готов на всичко. Съборих противника на земята, измъкнах от ръцете му дъската и с цялата си сила я стоварих върху главата му. Влахът не помръдна вече.
Грабнах ценната дъска и бързо се упътих към незамръзналата част на Дунава. Използвах това спасение като мост към българския бряг. Преди да премина през дъската се прекръстих,нещо което не бях правил от доста време.
Приближавах долчинката,в която исках да се скрия. Чуството , че премеждията и опасностите наближават, ме обзе и накара да побързам. Най-после стигнах до убежната точка. Всичко спеше и не се чуваше никакъв звук. Като предпазна мярка извадих револвера си. Недалеч видях нещо като човек. Стори ми се,че идва към мен. Снижих се и очаквах непоправимото да се случи.Гърдите ми бъхтеха, да се пукнат. Тогава се чу един турски глас. Не можех да дишам. Легнах цял по гръб и насочих револвера си. Стъпките приближаваха, но скоро изчезнаха в тъмнината. За нещастие усетих, че крайниците ми бяха замръзнали. Лазешком стигнах до края на долчето, след което бързешката преминах рътлината.
Скоро се озовах в една долина. Спрях да си почина и постопля. След като си отдъхнах, качих се на един връх и от там видях светлините в Русчук. Фукнах и бързо стигнах до града. Последните светлини мъжделиво осветяваха улиците. Опасността сега беше най-голяма. В Тонкината къща се влизаше от три входа. Помислих си,че вероятно нощната стража може да ме забележи. Затова поех по посока към Дунава,наведох се и хванах да подприпквам безшумно.Минах през една стръмна пътека и вляох в един двор.Това беше баба Тонкина къща. Почуках на вратата и женски глас ми отговори. Обясних й кой съм и попитах къде е Дякона. Старицата ме заведе ,през една дупка в пода , при Левски. Той стоеше на един стол и увит в кожух, пишеше нещо. Първото,което ме попита Апостола беше дали някой ме е забелязал. Аз категорично отрекох. След това извадих едно писмо и му го подадох. Дякона започна да го чете,под светлината на свещта. Гостолюбивата Баба Тонка се погрижа за мен - пратеника на браилските хъшове.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

reni ( 8) на 15 Декември 2013
ima oste malko da se pishe
ivety ( 4) на 01 Декември 2013
ako moje nqkoi da mi go izprati celiq molq vi
ivety ( 4) на 01 Декември 2013
ako moje nqkoi da mi go izprati molq vi
Тишо ( 2) на 06 Май 2013
костава
Dimitar ( 19) на 14 Януари 2013
nqma telefon na koito da ispratq sms ?
zaqxswcde ( 6) на 11 Януари 2013
mnogo typo ne go vijdam cqloto
Aleksandra ( 3) на 25 Ноември 2012
( ne go wijdam celiiq
mariq ( 2) на 13 Май 2012
ne moga da go vidq celiq
Venelin Stoqnov ( 2) на 07 Януари 2011
Bravo mn dobur prerazkaz nadqvam se da mi pomogne na klasnoto i shte si go cheta vinagi !
Aneliq ( 2) на 28 Ноември 2010
мерсиии много добра работа ми свършии )
inna_love2 ( 2) на 08 Ноември 2010
emi dobro e kato cqlo
nio ( 2) на 06 Януари 2010
Помогна и то доста! :3
Viktoriq ( 2) на 05 Януари 2010
Ami kato cqlo formulirovkata e dobra, no moje i pove4e.....ne se obijdai, za6toto i az izkarah 6 na klasnoto Blagodarq mnogooo

тетрадката ( 4) на 29 Декември 2009
много неизползващи се думи открих в преразказа но като цяло става
ddz ( 2) на 29 Декември 2009
преразказа е добър на мен ми хареса и ми свърши доста добра работа
radostina ( 2) на 07 Декември 2009
az bih kazala 4e tozi prerezkaz ne e mnogo dobar za6toto ne se dopuska li4no otno6enie i komentar a v tozi prerazkaz ima mnogo
Анонимно ( 49) на 27 Март 2009
Радвам се, аз лично съм го мислила и на класната работа за него получих 6! Дано съм помгнала на някого ...
I v e l E T a ( 9) на 27 Февруари 2009
Много михаресва!!! (Y)