Митоза (делене на клетката)

1. Профаза - Появява се хроматинова нишка от която се обособяват хромозомите.Центриолите се отдалечават към полюсите и образуват делително вретено. Други промени : 1) ядрото набъбва , центриола се разделя на 2 и отива към полюсите .
По-късен период : 3) Ядрото изчезва и в цитоплазмата се наблюдават удвоените хромозоми


2. Метафаза - По време на метафазата хромозомите се подреждат в "екваториалната" част на клетката.Белтъчните нишки на делителното вретено се свързват с центромерите на хромозомите.
*центромер - нишката която свързва 2та хроматида и се получава хромозом

3. Анафаза - През Анафазата нишките на делителното вретено разделят хромозома на 2 хроматида , които са бъдещите хромозми в сестринските клетки.Хромозомите се изтеглят към 2та полюса и настъпва Телофаза

4. Телофаза - По време на телофазата се формират 2 нови ядра като съдържанието на ДНК в тях е еднакво и е ранво на това на майчината клетка.Цитоплазмата се разделя на 2 и се образуват 2 нови клетки.
При животинските клетки разделянето става с прищъпване отвън на вътре , а при растителните става чрез образуване на пластинка (фрагментопласт).Окончателното разделяне на цитоплазмата на клетката се нарича цитокинеза.

Изображения - 1. http://bio.1september.ru/2000/18/12.gif
2. http://www.cultinfo.ru/fulltext/1/001/009/001/200627229.jpg

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.