Хектор - човекът воин

Поемата на Омир “Илиада” е творба с народностен дух, защото чрез героите си и тяхната лична съдба поетът рисува народните съдбини. Героите са военни предводители, народни водачи, повели обикновените войни, които са безлична маса. Но фактът че вождовете са символи на тези предани им войни, чиято мощ се влива в тях и ги превръща в трудно сразими и величави, е показателен. И в това ни убеждава главният герой в “Илиада”- троянския предводител Хектор с подчертаната си човечност.
Чрез този герой Омир набляга на войнския характер. В условията на ужса и жестокостта които сее продължилата цяло десетилетие троянска война, моралните ценности на Хектор изпъкват, противопоставени на дивото първобитно геройство на Ахил.
Затова и Хектор възприемаме по-пълно, защото е представител на новия войн, когато войната не успява да му отнеме човешкото достойнство. Принуден е да воюва, за да брани родната Троя. Този патриот и народен бранител е и дипломатът, опитващ се по мирен начин да спомогне за резрешаването на конфликта. Затова и замислен го виждаме преди двубоя с Ахил. Той би преговарял с него и е готов да “подели с ахейци, всички богатства, що крие великата Троя” както и да върне “Атриту Елена .... и всички богатства що Александър донесе с дъбоките кораби в Троя”. Но героят знае че Ахил е воден от мъст - чувство, характерно за старите войни. Затова и е принуден да приеме двубоя. Мирни преговори с противник като Ахил са недопустими.
Двубоят между тези най-силни войни в пряк смисъл е сблъсък на желязо, но чувстваме, че под него туптят човешки сърца. В това няма съмнение. Облякъл доспехите на убития от него Патрокъл, светлобронният шлемовеец Хектор, е блестящ войн. Но в погледа му превес вземат човешките чувства. По своета същност молбата му към Ахил да не поругава тялото му е хуманна:

Моля те аз за душата ти, за твойте
родители скъпи, спри се, деней ме
остявя на стръвните псета ахелийски

Макар че по природа Хектор е миролюбив човек, обичащ родната Троя и троянци, изпълнен с мечти да види невръсната си рожба пораснала и заела неговото място, преима двубоя пред стените на града сам, не желаейки да жертва троянските войни. Той е човек но и войн, чиято чест не му позволява да допусне след време да се каже някой по-негоденот него: “Хектор войските погуби, че в своята се храброст излъга.
Животът му ще е осмислен, ако в решителните минути, в които съдбата на родината е поставена в ръцете му, той да я защити смело и самоотвержено, защото Хектор: синът, съпругът, бащата, е преди всичко достоен гражданин на Троя. Яростта и желанието да се прославят войнските му подвизи, отстъпват място на човешката топлота. Той отстоява думите, казани пред любимата му съпруга Андромаха: „свикнал съм да бъда всякога храбър и в боя сред първи троянци да тичам, светлата слава на татка и своята слава да пазя”.
Обаятелен и достъпен е той: готов на саможертва, защото е изключителен родолюбец. Мъка къса сърцето му, раздялата с баща и майка, с Андромаха и Астианакс. Много реалистично и емоционално е описана сцената на раздялата с тях. Не би изтърпял позора, ако ги види поробени. Затова и се сражава смело. Иска да победи и след години да кажат за милото му чедо: “тоя надмина баща си”. По своята емоционална пълнота и духовна възвишеност сцената на прощаването му с Андромаха, е ненадмината. Вълнува ни неговата бащина и съпружеска нежност: “целуна юначето и на ръце залюля го, а Андомаха със ръце я погали”.
Такъв е Омировият Хектор - герой, пред когото дори и Зевс се покланя:
“Мъка за мене, аз виждам с очите си как пред стените бяга юнак , мене свиден, и плаче сърце ми за него”.
Когато усеща, че съдбата му вещае смърт, вижда и везните на Зевс да се накланят, хектовите думи са думи на герой:
“Ала не ще аз да падна страхливо, безславно в борбата, а ще извърша тук подвиг за приказ на бъдни потомства”.
Затова и цяла Троя по-късно оплаква своя скъп и героичен син. Макар и безпристрастен като художник, рисуващ героите си, Омир ни представя извисено този си герой, наблягайки на човешките му мисли и чувства, на постъпките му на смел родолюбец и герой, които и днес ни зареждат с положителна енергия.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Remi ( 2) на 13 Декември 2011
dobro e bravo )) dano mi pomogne dnes
hayden ( 8) на 13 Февруари 2009
potrudil se e za toq pi6ov