Подробен преразказ от II глава (част) на "Една българка" от името на баба Илийца

Аз бързах да стигна до манастира. Когато погледнах моето внуче, което стоеше в гърдите ми аз видях, че то е полумъртво. То беше много болно. Опитах се да му бая, водих го при градския лекар във Враца, дори му чете попът селски, но нищо не помогна. Хората ми казваха да го заведа в манастира, та да му се чете. Тръгнах към "Черепишкияманастир". На път за манастира срещнах младо момче, облечено в опнати дрехи, с ширити по гърдите и пушка. Той ме помоли за хляб. Сетих се, че е от ония, които ги гонят. Аз със съжаление видях, че в торбата ми няма хляб, само малко корички. Пита ме дали може да отседне в Челопек, но когато си помеслех, че там горе огън и че ще го предадат на заптиетата му казах да се скрие в близката гора. Рекох му да ме чака тая нощ в гората, защото щях да му донека хляб и дрехи. Видях, как в очите му светна надежда. Благодари ми и тръгна, куцайки, към гората. Помислих си, че трябва да направя добро на този човек. Молих се на Света Богородица да оздравее бебето, както и за младия човек, защото е тръгнал да става курбан за християнската вяра.
Щях да кажа на игумена на манастира да даде хляб и дрехи за момчето и да почете малко на болното ми внуче.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

veronika ( 2) на 25 Януари 2015
Допускаш правописни и пунктуационни грешки , някой думи не са така . но все пак е подробен преразказ трябва да се вкараш максимално подробности в преразказа . иначе е добре
Cveti ( 3) на 10 Март 2014
Има правописни грешки в преразказа ти. Сравнително добре е, но трябва да споменаваш и отличителните неща (примери: "двегодишното й унуче", "болно от две недели насам" и т.н.), които ще направят преразказа ти по-добър, все пак е подробен и трябва да вкараш максимално подробности в преразказа.