Жозеф-Луи Пруст

Жозеф-Луи Пруст (26.9.1754 - 5.7.1826) е френски химик, член на Парижката Академия на науките, професор в артилерийска школа в Испания и ръководител на кралската химическа лаборатория в Мадрид.

Установява закона за постоянния състав на химичните съединения, който гласи:

Всяко химично съединение, имащо молекулен строеж, независимо от метода на получаването си, се характеризира с постоянен състав. 

С този си закон той опревегава твърдението на Клод Луи Бертоле, който смятал, че този състав не е постоянен и зависи от метода на получаването. Въпреки това съществуват няколко съединения, които са изключение от този закон. Те са наречени бертолидина името на Клод Луи Бертоле.

Доказва, че металите могат да образуват повече от едно съединение с кислорода и сярата, но всяко от тях има постоянен състав.

Открива металните хидроокиси и предлага термина "хидрат". Работи също в областта на органичната химия и химическия анализ. Установява наличието на сребро в морската вода; изолира захар от гроздето (наречена после глюкоза) и установява съществуването на няколко вида захари.

На негово име е наречен минерала прустит с яркочервен цвят и диамантен блясък. Големи находища от него има в Мексико, Чили, Перу, Боливия и др. Пруститът е един от най-разпространените сребро съдържащи минерали, които се използват в металургията на среброто. 

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.