Йордан Йовков - автобиография

ЙОРДАН ЙОВКОВ /> роден през 1880 починал през 1937 година.

Родното място но човека Й.
Йовков е Жеравна а, родното място на писателя Й. Йовков е Добруджа по-голямата част от неговата биография е свързана завинаги с тази древна българска земя.
Когато идва в Добруджа, Й.Йовков заварва една сравнително по- цивилизована земя с градове и селища. Като учител в нейните села той е направил и първите си литературни стъпки: от начало това са подражателни стихове, а по сетне къси лирични разкази, който нямат особено значение в неговата творческа биография.
Става учител в Добруджа.Но малко по-късно е обявена Балканската война Й.Йовков получава повиквателна и заедно със своя брат Коста заминава от Варна за Бургас ,за да се запише във новообразувания 41-ви пехотен полк.Облечен в униформа на запасен подпоручник , той заминава на фронта ката командир на 5-та рота и участва в лютите боеве край Кайпа ,Одрин Чаталджа, а по късно Дойран.На 18 юни 1913г. Йовков е ранен в крака и неговите войници с една трогателна саможертва са го носели на гръб по вече от 4 км., за да го спасят от плен. По време на войните Йовков създаде неповторими военни летописи описващи войната и нейния характер победа- поражения , живот-смърт роди се понятието военна литература- „Земляци”, „Край Места”и „Те победиха”. В тях има страници в който се чува истинско „ура”, мирише на барут, има истински окопи има смърт. Всичко което написа този човек за войната е изповед.хубава или лоша тя е преживяна и затова е съкровена.Загубил безценно време по пътищата на войната, прахосал месеци наред във военните редакции, той няма повече време за губене и мечтае за своя творчески сват.
В края но войната се оженва за Деспина студентка по история родена в Добрич.
Затворен в една от стаите на своя дом той пише с увлечение от сутрин до вечер.малко по късно през 1920 година Йовков е назначен за чиновник в Букурещ където прекарва 8 години. През 1927 Йовков се завръща в отечеството като `голям писател и не успял дипломат.С лед което поднесе незабравимите „Вечери в Антимовски хан”
Показани у българина- човека.
В този смисъл той не е само земляк на Жеравна и добруджанци:
Йовков принадлежи на България; Йовков принадлежи на човечеството.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.