"Немили-недраги" (съчинение разсъждение). Как живеят хъшовете в чуждия град.

увод:
В повестта „Немили – недраги”Иван Вазов разкрива с дълбоко състрадание живота на българските хъшове преди Освобождението, принудени да напуснат своят дом и отечество, за да се спасят,да съберат нови сили и да започнат отново борбата за освобождението на своя народ .

теза:
Хъшовете са мъченици и герои на българската свобода. Те са принудени да живеят в мизерия , в лишения и бедност като се борят за своето оцеляване.Тези мъже са доказали себе си в героични битки в миналато, но в настоящето са подложени на тежко битийно изпитание, макар да имат най-святото благо - свободата. Способността им да устояват на предизвикателствата и да не падат духом ги прави достойни.

доказателство:
Описанието на пустеещите улици вьв влажната и мрачна декемврийска нощ навява неприветливо, дори потискащо настроение, а атмосферата носи усещането за самотност и изолираност. Градът е пуст, чужд и враждебен към своите “гости” – българските хъшове. Те са “немили-недраги” в пространството на чуждото. Но на фона на градския “мрак” се откроява “светлината” на едно опушехо подземие, което се превръща в топъл дом за измъчените и прокудени българи.Това пространство носи името “Народна кръчма на знаменосецът!” Там хъшовете взаимно се подкрепят спомнят си с гордост за славното минало. Тези мъже повествователят ги нарича една дружина , защото те са единни в добро и зло.Македонски, Хаджията, Попчето, Бръчков и Странджата всички те са една общност, обединени от свята цел – свободата на отечеството. Те са мъченици и герои на българската свобода, които не се примиряват с настоящата си нерадостна участ и не се отчайват, макар да съзнават жалкото си и унизително битие в настоящето.

заключение:
Повестта „Немили-недраги" въздейства и днес на всеки честен българин с красотата на самоотвержения подвиг и революционната устременост на героите, готови да страдат в името на своята родина в чужда страна и да умрат на родна земя за свободата и за благото на България.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Horhe ( 3) на 27 Ноември 2014
suchinenieto e mnogo dobro nito e kratko nito e dulgo perfektno e...... mnogo blagodarq
Записки.инфо ( 2777) на 30 Януари 2013
Кои са неточностите?
demitooo ( 2) на 29 Януари 2013
добре е но имаш някои неточности...4
Михаил ( 8) на 02 Декември 2009
Аз имам 5 може би , ако беше по-дълго щях да имам 6
v1s1bL3 ( 98) на 24 Ноември 2009
mn e qko ama e mn kratko zatova 5 ot men ena4e e super
Николета ( 97) на 04 Февруари 2009
мерси само тва успях да направа за пищова ми
antoniq ( 10) на 14 Януари 2009
to e hubavo ama e mn kratko
Radoslav ( 48) на 07 Декември 2008
mn qko ot men 6
kirimidko tuhlev ( 9) на 01 Декември 2008
msSs mnogo mi pomogna