Какво носи войната?

Войната – най-голямата катастрофа, най-жестокият метод за разрешаване на проблемите, носи само разруха, скръб, нищета, болести и глад.

Гражданска, континентална или световна – независимо от мащабите на самата война, мащабите на последствията са огромни. Дори и най-кратката война може да има дълготрайни последици. Тази огромна „сила”, която всява ужас и буди страх, потъпква всички морални норми и ценности. Виновни за войната са всички – политиците, ламтящи за богатства, чиито неясни стремежи рядко са увенчани с положителни резултати и често пъти се разминават с действителността, войниците, които се подчиняват, защото нямат правото на друг избор, дори и неутралните мълчаливи наблюдатели, които нямат сили да помогнат. Обстановката преди войната е различна за всяка държава – някои усилено се подготвят – произвеждат оръжия, мобилизират армия, други до последно вярват в силата на дипломацията и войната ги връхлита неочаквано, без да им даде шанс да се приготвят за нея. По време на войната ужасът и неволята обхващат всички участници в нея, а след края и за всички има тежки последствия: множество човешки жертви (10 млн.д. за Първата и 60 млн.д за Втората Световна война!), парични загуби, разрушения и спад в икономиката и цялостното развитие на държавата. Победените губят множество територии и контрол върху дадени географски области, задължават се да изплащат репарации и контрибуции, които не са по силите им, губят и влиянието върху колониите си. Освен сериозните си загуби, държавите победителки успяват да извлекат и ползи от кървавата война. Те получават правото да преразпределят световния ред, осигуряват си надмощие в световната политика, търговия, икономика. Печелят пари и територии и налагат забрани на военната повинност на неприятелите си, с което привидно избягват нова война.

Нима е нужно това толкова „разумно” същество – човекът да разрешава недоразуменията си на бойното поле, както животните в джунглата?! Не е ли силата на разума и дипломацията много по-могъща от силата на оръжието? Трябва ли неумелото управление на политиците да се заплаща с човешки животи, с отчаянието на оскърбените семейства и с инвалидността на здрави хора? Последиците от войната оставят траен отпечатък и са почти незаличими. Нека да разчитаме, че за в бъдеще човекът ще покаже своя потенциал на господар на природата и няма да прибягва до войната!

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.