"На прощаване" от Христо Ботев

Написана по повод подготовката за преминаване на р.Дунав от Румъния в поробена България през 1868г., поемата "На прощаване" от Христо Ботев е послание на автора за бъдещите поколения и за трудния, но славен път, който трябва да извървят в името на най-святото нещо - свободата.

Бунтовникът избира страшния, но славен път на борбата. Той знае, че по-вероятния изход е смъртта му, а заедно с това и страданието на близките му хора, но този път ще го доведе до безсмъртието на душата му в паметта на народа.

Героят е силно привързан към майка си, затова се обръща към нея във всеки ключов момент с мисли, топли думи и в тях проличава близката духовна връзка между двамата. Бунтовникът знае, че майка му най-много ще страда за него, тя му е най-близкия човек, затова още от начало я успокоява, утешава:

Не плачи майко, не тъжи,
че станах азе хайдутин...

Насърчава я да не дава воля на чувствата си, а да проклина жестоките поробители, които са виновни за участта му, защото вярва, че майчиното проклятие ще се сбъдне. Бунтовникът не може да търпи поругаването на бащиния дом, което е най-свято за него:

да гледа турчин, че бесней
над бащино ми огнище:
там, дето аз съм пораснал
и първо мляко засукал,...

Героят иска да защити бащиния си дом, както и най-близките му хора, които страдат в поробена България, а когато те страдат, тогава страда и той самият.

Лирическият герой напуска свещения дом, отделя се от него, за да поеме по страшния, но славен път на борбата за свобода. Той прави този мъчителен избор, защото колкото и да е труден и мъчителен пътя, той все пак му е много необходим. Негово морално задължение е да измие този път. Бунтовникът знае, че не всички ще разберат избора му, като подвиг, че някои хора ще го запомнят просто като един "нехрани-майка". За него е достатъчно близките му хора да разберат, че е извършил саможертвата си в името на велик идеал - свободата, макар и да не е никак щастлив в чужбина:

но таз тежка чужбина -
да ходим, да се скитаме
немили, клети, недраги!

Бунтовникът осъзнава, че главният виновник за избора му на пътя е майка му:

Но кажи какво да правя
кат ме си, майко, родила
със сърце мъжко, юнашко,...

Героят се прощава завинаги с майка си и и разкрива, че няма търпение да поеме решителната битка. Тя разбира трудния му избор. За него това е достатъчно, както и да остане завинаги в паметта на народа!


Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

skype keti167 ( 36) на 27 Октомври 2009
mersi mnogo DDD
nikolai ( 8) на 09 Ноември 2008
hora ama mnogo spe6no mi trqbva analiz na I glava na povesta na napro6avane
елиза ( 37) на 06 Ноември 2008
Еми мерси за коментарите постарах се
Хакан ( 4) на 06 Ноември 2008
MNOGO ti blagodarya eli spasi mi dvoykata imah go za domashna

: D xD
Здравка ( 2) на 03 Ноември 2008
Стилът е хубав, строен, граматически добре издържан с някои малки забележки, като цяло текстът е добър.
Borislav ( 4) на 28 Октомври 2008
mersi Eli
Borislav ( 4) на 28 Октомври 2008
obi4am vi we hora

... :* taman na tui she me izpitvat
Hrisi ( 6) на 24 Октомври 2008
мн е яко
Atanas ( 2) на 20 Октомври 2008
mn xybavo
елиза ( 37) на 19 Октомври 2008
pi6ete kakvo mislite