За последен път

Тази есен за последен път имам моя първи учебен ден. Отново ще се изтупам, ще стегна чантата с моркови за “зайците”, ще избера най-красивото цвете за моят класен и ще се кача в претъпкания автобус. Ще вляза в стария училищен двор и с моите съученици ще отбележим четвъртата си година, откакто се видяхме за първи път на същото това място. Ще се нацелувам с тях и с останалите ми приятели от даскалото, но този път всичко ще е по-различно. От тази есен всички погледи ще бъдат съсредоточени в нас.

Започва последната ми година в училище. Една отговорна и натоварваща година, в която трябва да се преборя с балната треска, с тревогата около матурите и кандидатстването във ВУЗ, но преди всичко за мен това е период на равносметка. Каква бях преди четири години и каква съм сега – на прага на 12-ти клас?

Спомням си първият ми учебен ден в гимназията. Беше ме страх от непознатото, боях се от новите учители и съученици преди да се запозная с тях, защото бях едно дете с неясна представа за бъдещето. Но осъзнах, че и даскалите са хора като всички останали. Макар и да ми беше нужно малко повече време, разбрах, че тези, с които уча рамо до рамо, са най-готините съученици, които някой може да има. В останалите класове връстниците ни си приличаха, имаха общи интереси и влечения. Моят клас обаче е изтъкан от най-различни характери, от хора с коренно различни начини на мислене, гледни точки и поведение. Може би точно заради това на моменти сме като “орел, рак и щука”, но в това ние чарът. След толкова време заедно намерихме общ език и се разбираме.

Промених много от възгледите си, научих се на доста неща и изпитах горчивината на неправдата и сладката радост от щастието. Вече съм по-различна, защото пораснах – и на години, и на ум. Някой ден ще си спомням за училище със сълзи на очи или може би с широка усмивка...

Предстоят ми последните месеци от училищния ми живот. И точно сега най-много ми се иска времето да спре за мен , за класа ми, за учителите, за всички нас. Мечтая да си останем все така млади, усмихнати, весели и безгрижни. Но времето не жали и продължаваме напред. Ще ни пораснат крилца, които ще заякнат, а на пролет ще излетим в ясния син простор с дипломи в ръка. Браво на нас! Браво и на вас, скъпи учители, затова че ни направихте хора и че ни изтърпяхте геройски! Ще ни липсва всичко това. Но вече е време...

Наесен с песен пристъпваме в клас. Всички сме заедно, но за последна година. Всички сме такива, каквито сме. Надявам се слънцата в душите ни да светят винаги!

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.