Образът на Прометей

Образът на Прометей остава дълготраен израз на борбеното начало в личноста, която се стреми към прогреса и чийто водещ знак е хуманизмът.

Прометей е човеколюбец, прозорлива личност, най-високо от всички ценности на света, той поставя човешкия живот и зачитането на човешкото достойнство. Той е великодушен, способен да изпитва най-дълбоки чувства. Прометей е символ на борещата се личност, която надмогва страданията и несправедливостта. Титанът се превръща във възвишен образ - борец срещу всяка тирания и потисничество над хората. Прометей разкрива своята непреклонна воля, смелост и твърдост да понесе наложените му страдания.

Преди да добие стойността на образ-символ, Прометей изминава сложен път. Есхил го взема като готов, колективно изграден образ от митологията. До този момент Прометей е претърпял трансформация, чрез която Прометей-огънят се е превърнал в Прометей - божество с човешки лик - господар на огъня. Есхил дава ново тълкуване на образа. Точно в неговата трагедия той започва да се превръща в символ, защото се противопоставя на друго божество с определена цел.

Прометей се противопоставя срещу волята на Зевс, за да спаси хората. Той им дава божествения огън, науките, занаятите и изкуствата. Разбирайки това, Зевс жестоко наказва Прометей като го приковава към скала в Кавказ. Въпреки че разгневява върховния бог, Прометей спасява от гибел човечеството и с готовност приема жестокото наказание на Зевс. Спасението чрез огъня, който им дава Прометей всъщност символизира духовното възраждане на човечеството. Трогателна е саможертвата на героя в името на слабите “еднодневки”, но именно тази саможертва възвисява Прометей. Той си поставя висока нравствена цел и я постига въпреки всичко. Изправя се сам срещу всички богове, за да докаже своята правота и несправедливостта на Зевс. Прометей извежда човечеството напред към прогреса.

Тези, които с цената на своите усилия са допринесли за развитието и усъвършенството на човечеството, остават завинаги в неговата духовна история. Прометей е първообразът сред тях, символ на прогреса и на изстраданата си любов към хората.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

bybi ( 2) на 22 Януари 2013
bm
Записки.инфо ( 2777) на 16 Януари 2013
Пише "е нужно да сте регистриран потребител И да имате абонамент".
Gabuun ( 2) на 16 Януари 2013
хм.. до сега пишеше "показани са само 145 от общо 307 думи. за да видите целия материал е нужно да имате абонамент или да сте регистриран", регистрирах се и сега пише, че трябва да имам абонамент за да го прочета.. =/
Vencislava ( 8) на 07 Март 2010
Много е хубаво... бравоkristy ( 2) на 04 Февруари 2009
mn hubavo su4inenie 6te mi e ot polza

svetoslava ( 15) на 30 Ноември 2008
MERSI MNOGO MI POMOGNA.:*
iva ( 2) на 27 Ноември 2008
много е хубаво съчинението
Ivan Anastasov ( 4) на 17 Декември 2007
Anastasov ot de si be? :?
Ivan Anastasov ( 4) на 17 Декември 2007
10x Dano svur6i rabota
Stoyan Anastasov ( 2) на 06 Декември 2007
bravo marielche super razrabotka shte mi posluji za klasnoto
Записки.инфо ( 2777) на 12 Януари 2007
Ми като сте минали няколко човека с една и съща тема даже и 3-ки са ви много. Пък и кой е казал, че сайта е направен, за да се копира 1:1 всичко от него?
Kaloqn ( 2) на 12 Януари 2007
Prepisah vsi4ko doslovno oba4e imam 3 i vsi4ki ot klasa deto za vzeli temata ot tuk ima troiki.
Stoyan ( 2) на 21 Декември 2006
i ot men 10x , da vidim dali shte uspeem da go napraim kato horata neska ;pp
Ivan ( 2) на 18 Декември 2006
10х