Изкуството да надмогнеш страха - есе

Страхът е комплекс от негативни чувства,емоции и характерни поведенчески реакции у хората и животните, които се активират от обект, тълкуван като заплашителен.
Страхът е едно двуостро понятие.То за Тебе може да е пътеводител из пътеките на живота,може да е спасител,помощник,но в същото време може да е и повод за унизителни,неловки ситуации,да те принизява и да те оковава.Повод за това да си причиниш на себе си вреди,кошмари,фобии.За да се предотврати всичко това е нужно едно-да застанеш над страха.За това се иска да имаш воля.Но за да успееш да го контролираш и да извличаш от него само нужното се иска да си и майстор.
Страхът е един шедьовър на нашата психика.Трябва да го подчиниш , да го владееш.Това е изкуство-изкуството да надмогнеш страха.Да,същото това изкуство като пеенето и рисуването.Страхът да е твоят шедьовър,а ти да си неговият майстор.

А в крайна сметка какво е страхът? Единственото нещо от което се страхуваме е самият страх.В края на краищата всичко опира до това да надделееш над себе си.Над собствените си чувства,емоции,усещания.

На думи изглежда толкова лесно и толкова просто.Но нека да Ти задам един въпрос,Човеко.Има ли такива,дето са се научили да первъзмогват онова,което ги боли,и да надделяват над страховете си?Отговорът е един-няма.И най-голямото „перде” да си,и до такава степен майстор да си винаги страх ще има.Дали от високо,дали от тъмно,дали от неизвестното или пък от известното страхът е сред нас и те напада като дебнещ хищник-тогава когато най-малко очакваш.А какво сме Ние?Ние сме просто същества водени от нашите чувства,емоции.Но счупи ли си се бариерата попадаме в ръцете на страха и той на размазва.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.