Срещата с Ангелинка- истина или сън (съчинение разсъждение върху разказа “Ангелинка” от Елин Пелин )

Разказът “Ангелинка” от Елин Пелин пресъздава под формата на спомен възторга и чистотата на първата любов. Героят – разказвач ,вече възрастен човек се връща в детството си и споделя мечтите, надеждите и страха, радостта и страданието,съпътстващи любовното чувство.

Дали образа на “Ангелинка” е реален или е сън не е определящо. По важно е чувството, което този образ поражда в дванадесет годишното момче. Пастирчето се влюбва в представата си за Ангелинка, чийтообраз е изграден в сънишата и мечтите. Срешата с момичето не поражда чувството, а само го потвърждава.Тази първа любов остава в паметта на писателя, като спомен за сбъднат блян.

Животът на момчето в дома на леля Станка не е много щастлив. То е сираче и това го кара да се чувства чужд. Еднообразният селски живот потиска нежната му душа и няма нищо хубаво, което да стопли сърцето му. Красивият образ на Ангелинка, който си представя овчарчето, се превръща във великолепен и недостижим блян. Неземното момиче въплатява в себе си духовната и физическа красота. Това малко “създание” кротко и добро събужда любовта у сирачето. Чрез пряка характеристика, портретно описание и сравнение Елин Пелин представя великолепното момиче, изпълнило фантазията и сънищата на момчето. Романтичните мечти на пастирчето през прекрасните планински нощи показват духовната му красота иусета към красивото. Там близо до звездите,легендите и действителността,сънят и реалността се сливат в едно и само впечатлителното детско сърце може да ги побере.

Ликът на Ангелинка е изграден под влияние на религиозната представа за свещената красота. Във въображението на пастирчето, се преплитат представата , свързана с волността на птичият полет : “мъничка, хвърчаща, прилична на някакво бяло врабче”, и божествената красота на “ангелчетата, изписани в черковата”. Въображаемият свят – светът на приказните легенди, внушават още по силно стремежа на сирачето към красотата и доброто. То силно копнее да осъществи своята мечта – да види Ангелинка.

Писмото от леля Дъмша поражда силни чувства в момчето. Той го прочита, изпитвайки радост. Но е много огорчен, защото в “щастливото писмо” няма поздрави само за него и започва да се чувства още по - чужд. Сълзите на сирачето и непоносимата горчивина, която изпитва, показва безсилието, което се крие в сърцето му. Мъката му, че няма да види Ангелинка, е изразена чрез сравнението: “...заплаках като момиче с безпомощни сълзи.” . Но когато леля Станка го вижда, тя му казва,че ще може да я види, радостта му се завръща и когато тръгва, пастирчето “хвръква”. Чрез символиката на цветята е внушена чистотата и красотата. Пастирчето се връща в утринта на Възнесение изпълнен с надежди и любов.

Срещата с Ангелинка възражда красивите чувства у сирачето. Контрастът между мрака и светлината, внушава жинерадостта и красотата на любимото момиче. Овчарчето се възхищава от неземната хубост на Ангелинка, приема я като олицетворение на красотата. Противопоставянето на земното и небесното е разкрито в думите: “В нея нямаше нищо замно... Усетих се слаб и недостоен, но сърцето ми се изпълни с радост...” . Пред очарованието й бледнеят образите в сънищата и мечтите. Благоговението на развълнуваното овчарче, за което гостенката е дошла от неговия приказен свят, е изградено чрез сравнението: “Тогава аз пристъпих, треперещ, примрял от срам, и сложих в скута й като на жертвеник всичката иглика.” .

Споменът за изпитаното щастие се възкресява в паметта на разказвача, голямата му обич към Ангелинка продължава да съществува. Силните чувства на момчето заличават границата между съня и реалността. Любовта е себе познание, емоционален опит, чрез които разбираш себе си. Момчето вниква и в тайнството на щастието, което е повче от мираж, отколкото действителност, и въпреки неговата краткотрайност осъзнава, че пътят към него минава през мечтите, които правят живота на човек по поносим и го извеждат извън битовото и обикновеното –на онова “звездно” загадъчно и недостижимо място, където може да прибивава Ангелинка.

Краят на текста разколебава реалността на спомена ( “И до днес още ... не мога да разбера истина ли беше това, или сън.”), но утвърждава значението на въображението, блянаи любовта за духовното съзряване на човека.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

mitko_arsenal@abv.bg ( 18) на 03 Юни 2008
sa6to mi trea i sa4inenie na tema "Срещата с човещината в разказа "По жицата""
mitko_arsenal@abv.bg ( 18) на 03 Юни 2008
ei pusni 1 sa4inenie na tema "Бяла лястовица, има ли я и какъв е нейният смисал" pls 4e mn mi trea do petak
mitko_arsenal@abv.bg ( 18) на 26 Май 2008
"чийтООбраз е изграден в съниШата и мечтите" ima6 2 gre6ki nameri si gi i gi opravi!!!
sevdelina ( 2) на 21 Май 2008
мс мн на марти 4е е написал това прекрасно съ4инение което мн ми помогна мс пак

sibel ( 6) на 13 Май 2008
takmo imam klasna varhu "Angelinka" i mi pomogna misi
sibel ( 6) на 13 Май 2008
tova sa4inenie razsajdenie e super 4ovek mn mi haresa br na tebe
Vergin ( 48) на 07 Май 2008
super
Памела ( 2) на 07 Май 2008
Много хубова съчинение,много ми хареса,написано е така,че те кара да преживееш чувствата,които е изпитвало момчето
Deni ( 4) на 05 Май 2008
Mnogo mi haresva tova sa4ineniq-rasajdenie i mi e ot polza,mnogo ti blagodarq Marti
Tereza ( 2) на 26 Април 2008
Tova sa4inenie e mn gotini,tolkova mn mi haresva .Blagodarq ti Marti za tova sa4inenie