Египетските пирамиди

Египетските пирамиди са единственото оцеляло от Седемте чудеса на античния свят.В този смисъл към тях се включват и големият Сфинкс в Гиза.Под "Египетските пирамиди" често се има предвид само трите пирамиди на Хеопс,Хефрен и Микерин.Те са разположени в една линия.Архитект е главен надзирател на стоежа Хемон.

Пирамидите се намират на западния бряг на р.Нил.Древните египтяни са вярвали,че това е земята на смъртта,защото слънцето залязва на запад.Техните домове са се издигали на източния бряг на реката.

Най-голяма е п.Хеопс(147м.)има площ от 229м2 и е почти изцяло запазена.Липсва и мраморната облицовка и върха.Пирамидата на Хефрен е по-малка, а тази на Микерин е съвсем скромна.

От трите пирамиди само тази на Хефрен все още има част от оригиналната си облицовка.Те са построени от големи каменни блокове.Счита се,че била построена за период от 20години.

Пирамидите били погребалното място за владетелите по онова време-фараоните.На тях има и текстове,които са сбирка от погребални ритуали и заклинания.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Роксана Калинова Миткова ( 34) на 22 Ноември 2010
syper e