Велчова завера от 1835 год.

Подготовката на заверата започва през 1834 год.Същата година Велчо Атанасов-Джамжията,се завръща от чужбиа в родния си град като заможен търговец и пристъпва към организирането на въоражено въстание.Той привлича в съзаклятието Никола Гайтанжията, Димитър Софиянлията,хаджи Йордан,игумена на Плаковския манастир отец Сергей и учителя Андон Никопит. В подготовката на въстанието активно се включват и дейци от Елена, Горна Оряховица, Лясковец, Трявна, Габрово и д. селища. Търновските съзаклятници начело с Велчо Атанасов установяват тесни връзки с коменданта на Силистра Г.Мамарчев.

На заседанията,провеждани в Търново, Елена бунтовниците изработват план за провеждане на въстание. То трябва да бъде обявено на Велинден-април 1835 год. Под предлог ,че събира работници за поправка на разрушената варненска крепост от последната Руско-турска война, Димитър Софиянлията ще въоражи в околностите на търново около 2000 души. Предвоцдани от Г.Мамарчев ,те трябва да превземат града и провъзгласят Велчо Атанасов за княз на Търновски. По -нататък в плана се предвижда след разгрома на турските войски в Търново да се вдигне въстание в Еленско, Габровско и да се овладеят старопланинските проходи в централна Стара планина.

Еленския чорбажия хаджи Йордан извършва предателство. Велчо Атанасов е заловен и обесен. Г.Мамарчев е изпратен в Цариград, където като руски поданик е освободен и предаден на руското посолство. Останлите участници са избити.Пощаден е единствено егумена Сергей като духовно лице.

През 1835 год. търновци вярвали, че България може да се освободи и в пропагандата си непрекъсната изтъквали примера на Гърция и Сърбия. Историческия спомен от въстанието на Асен и Петър,реализирано в съвършено различна епоха подхранва надеждите на българите от търновско за успех.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.