Последиците от неправилното възпитание на Николчо

Увод:
В повестта "Маминото детенце" Любен Каравелов разкрива един безсмислен и бездуховен начин на живот, станал причина зa горчиви изводи от страна на автора за морала и възпитанието на младото поколение. Липсата на определена цел в съществуването и презрението към труда са основните причини, поради които главният герой - Николчо, пропада бързо и достига до дъното на обществото, обричайки на гибел и собственото си семейство.

Теза:
Най-ярка представа за последиците от неправилното възпитание авторът формира в седма глава на повестта, която играе художествена роля на развръзка и епилог на повествованието.----> В резултат на вредната педагогика Николчо деградира напълно, неговите родители страдат - майката остава да. живее в бедност, а бащата не успява да понесе падението на своя син: Пенка- съпругата на Николчо, изживява пълна. житейска катастрофа. Като разкрива, последиците за "маминото детенце" – Николчо - неговия пропилян живот- Каравелов категорично доказва, че възпитанието е изключително важен фактор за развитието на човека. Позицията на автора е съзвучна с народната мисъл: "Който сее ветрове, жъне бури. " Това важи най-вече за нежните родители на Николчо и допуснатите от тях пагубни грешки при възпитанието на сина им.

Заключение:
Резултатите от неправилното възпитание са печални. Читателят не е изненадан от нравствения трагичен край на семейството, защото: "Който сее бурu, жъне ветрове”. Непреходна е силата на художественото послание в повестта на Любен Каравелов ”Маминото детенце".

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.