Асеневци

Въстанието, ръководено от братята боляри Асен и Петър, отхвърля властта на Византия през 1186 г. Българската държава е възстановена в територията между река Дунав, Стара планина и Черно море. Създава се Второто българско царство със столица Търново. За цар е провъзгласен Петър, по-късно и Асен . При цар Калоян държавата укрепва и се разширява териториално, нараства военната й мощ. Той приема върховенството на Римския папа. Води успешни войни със създадената от кръстоносците Латинска империя; през 1205 г. нанася съкрушително поражение на войските на император Балдуин Фландърски. Възкачването на престола на цар Иван Асен II е свързано с ново засилване на държавата, постигнала политическа хегемония в Югоизточна Европа, с разширение на границите й, със стопански и културен разцвет. Секат се първите български монети, поставя се началото на търговски връзки с Дубровник и с италианските републики. Териториалното разпокъсване, татарските нашествия и народното въстание през 1277 г. под предводителството на Ивайло довеждат до нов упадък при цар Константин Тих Асен. След 1300 г. по времето на цар Теодор Светослав настъпва период на стабилизиране, но сепаратистките стремежи на болярите вземат отново връх при цар Иван Александър. Към средата на 14 век се отделя самостоятелното Добруджанско княжество. Цар Иван Александър сам спомага за раздробяването на държавата, като я поделя между синовете си Иван Срацимир, който застава начело на Видинското царство, и Иван Шишман, владетел на Търновското царство. Независимо от отслабването на държавата, културният живот е все още в подем. Книжовната и художествената школа в Търново продължават традициите в българската култура. Набезите на османските турци на Балканите през 14 век довеждат до залеза на Второто българско царство, покорено през 1396 г.

Независимостта на България от Византия е възстановена в резултат на въстание от 1185 г., чийто център Търново остава столица на България до трагичната 1393 г., когато го превземат турците. Третият владетел от новата династия – Асеневци – е цар Калоян (1196-1207 г.).

В стремежа си да утвърди възкръсналата държава Калоян влиза в дълги, заплетени преговори с папа Инокентий III, комуто обещава църковна уния с Рим при условие, че светият отец признае царския му сан и патриаршеското достойнство на българската църква. В крайна сметка папският легат донася в Търново само кралска корона и титлата примас за духовния пастир на българите, което не пречи на Калоян да се подписва като цар и практически да не осъществи никаква уния.

Междувременно западните кръстоносци, които през 1204 г. превземат вероломно Цариград, основавайки върху развалините на Византия т. нар. Латинска империя, изявяват все по-неумерени апетити и към България, като отправят надменни предизвикателства към нейния монарх. Така се стига до битката при Одрин от 1205 г., в която Калоян разгромява кръстоносната армия. Латинският император Балдуин е пленен и, въпреки заплахите на Рим за кръстоносен поход срещу Калоян, той остава в търновския плен до края на живота си (като по някои сведения е екзекутиран заради клеветите на влюбената в него българска царица, на която той не отговаря с взаимност). След Одрин цар Калоян повежда безмилостна война на два фронта – срещу латинците, и срещу гърците, присъединявайки към държавата си нови и нови земи. По тази причина византийските хронисти от епохата го описват като най-неистовия враг на гръцкото племе.

Калоян умира през 1207 г., обсаждайки Солун – убит по време на сън от заговорника Манастър, вожд на куманските наемници в неговата армия.

Братовият син на Калоян, Иван Асен II, заема търновския престол от 1218 до 1241 г. Макар и военните му начинания да са успешни, той поставя под скиптъра си обширни територии между Черно, Бяло и Адриатическо море главно чрез дипломатически ходове. Разменната монета в тези пазарлъци са обикновено собствените му бракове или сватбите на дъщерите му, чиито дамски прелести той явно умее да продава на добра цена. Сродяването с унгарския крал например му носи в зестра Белградската и Браническата област в днешна Сърбия, а с латинците в Цариград – настойничеството над малолетния им император.

България е отново най-силната държава на полуострова – добре администрирана, с процъфтяваща външна търговия, живееща в мир и изключителна верска толерантност. Българската църква е отново официално призната независима патриаршия.

Най-сериозният военен конфликт по време на царствието му е битката през 1230 г. с византийците от т. нар. Епирска държава – тогава Иван Асен задържа в плен техния император Теодор Комнин и аристократите му, но пуска на свобода хилядите обикновени войници. Този жест, а и мирната му политика изобщо, стават причина по-късно кончината му да бъде оплакана от всички – и от българи, и от гърци, и от останалите съседи.

Макар и родът на Иван Асен II да прекъсва скоро съществуването си като българска династия, мнозина негови членове вливат кръвта на Асеневци във вените на монарси, йерарси и висши аристократически фамилии, някои от които, например в Италия, имат живи представители и днес.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.