Дългът срещу егоизма в "Една българка" от Иван Вазов

Разказът "Една българка" от Иван Вазов представя същността на българската жена по времето на епохата на Възраждането и чрез поведението и се утвърждават общочовешките ценности. Баба Илийца е идеалът на Вазов за българска жена и майка.илиица е поела грижата за два живота-на внучето си и на четника. Нейн дълг е да стори добро. В разказа се противопоставят жертвоготовността и всеотдайността на една славянка и егоизма на калугера,който е забравил християнската си мисия. Метафоричните словосъчетания, епитетите: глух и пустинен, тъмното небе, мрачни и намусени внушават враждебност. Опасно е за сама жена да прекосява пътищата, но Илийца няма друг избор, защото е приела да помогне на бунтовника,като това е нейн нравствен дълг и с майчина грижовност иска да спаси внучето си. Баба Илийца се надява, че от храма ще и помогнат да спаси внучето си и бунтовника.

Описанието на художествената среда изразява, че храмът ще остане глух на нейната болка и тревога: Спеше и манастирът глух и пустинен. Черпишкият манастир е въплащение на страха и егоизма,заради отношението на Божиите служители към старата жена.

В трета част на разказа се противопоставя житейския избор на двама българи, през страшното време на бунта. Илийца е жертвоготовна жена,която таи вяра в Божията сила и е готова да изпълни своя дълг като българка. Страха е завладял отеца,който мисли егоизтично само за себе си. Забравил е своята мисия. За Евтимий поробителите и бунтовниците са врагове на монарха. Страхът му е основателен, защото по онова време храмовете са били разграбвани. Но той забравя, че дългът му е да посреща препядствията заедно с народа си. В разказа са противопоставенни поведението на жената и на Божиите служители. Ратаят и калугерът от Черпишкият манастир в страха си не могат да повярват,че навън има само една жена.За тях Илиица е силна и смела жена, което подчертава нейните добродетели. Беднат жена е преодоляла страха,за да спаси два живота. Вазов противопоставя желанието на българката срещу егоизтичнот! о желание на отеца да запази себе си. Героите разкриват морала на човека на дълга и вярата. Поведението на отец Евтимий е доказателство за жестокост и коравосърдечие.Той посреща жената като служител на дявола: Да те вземат рогатите.. Отеца не вярва в силата на Бога.На безверието му се противопоставя вярата на Илийца: Ти няма нищо да направиш. Господ може всичко.

тарата жена е разбрала,че съдбата я е срещнала с един егоист и безбожник, но осъзнава, че е длъжна да помогне на четника. Евтимий е роб по рождение и има дух,който не познава свеостта на изповедтта и родолюбивата тайна. Разкрива се неувереността и желанието на бедната жена да получи помощ. Тя се надява калугерът да осъзнае мисията си не само като християнин,но и като българин: ..И тя доби още по-таинствен вид... Егоистичният калугер не иска да има нищо общо с ония, да поеме отговорност за един човешки живот, да се изложи на опасност: Страх и гняв се изразиха по лицето на намръщения монах.

В разказа "Една българка" е представен обликът на две житейски позиции. Противопоставени са съзнанието на човеши и родов дълг и егоистичното желание за собствено спасение. Вазов извисява образа на една българкакато носителка на вяра и духовност в нашата духовност.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Севим ( 2) на 11 Февруари 2013
много е хубаво и мнооого ми помогна...БЛАГОДАРЯ!!!
Ivanskiq ( 4) на 29 Декември 2008
Desi pozdravqvam te za tova s14inenie.Mn e qko i se nadqvam da mi pi6at dobra ocenka.ako ima6 nqkakvi vupros4eta pi6i mi v skype-vanko_milkov
qnica ( 2) на 07 Март 2008
desi ne sa poznavame oba4e tova s14inenie prosto tolkova mnogo mi pomogna, 4e nqmam dumi da sa otblagodarq imam 6estica koqto dosta mi pomogna,za6oto ocenkite mi ne sa edni ot nai-hubavite! pak mersi 4e si slojila s14inenieto si v tozi sait {}
niq ( 6) на 18 Февруари 2008
desi pls pi6i mi na skype simon4eto_97

niq ( 6) на 18 Февруари 2008
desi ne me poznava6 no tezata ti e straxotna i mi pomogna za doma6noto p[o literatura mersi
mihail ( 2) на 13 Февруари 2008
Desi mnogo e hubavo tvoito s14inenie i mnogo ti blagodarq za tova ,4e mi pomogna. ()

WoW_MaN ( 43) на 13 Февруари 2008
Desi perfektna si!Svarshi mi super rabota
krisi ( 6) на 29 Януари 2008
браво деси супер си
Петър Каменов Дееничин ( 4) на 22 Януари 2008
Mersi desi, super rabota mi svur6i.
orhan ( 2) на 22 Януари 2008
awe napi6ete ne6to za porobitelite na shipka we