Влиянието на токсичните вещества върху нас

Под наркомания /токсикомания/ се разбира болестно състояние,предизвикано от периодична или хронична употреба на натурални или синтетични вещества, оказващи специфично въздействие върху ЦНС.

•В определението,което дава СЗО,са включени следните критерии:

периодична или хронична интоксикация с неопределим стремеж да се продалжи употребата на дадено вещество и използването на всякакви средства за доставянето му

•Тенденция да се повишава дозата

•Психична или физическа зависимост от ефекта на веществото

•Поява на вредни за индивида и обществото последствия

Видове

интоксикации:медикаментозни,хранителни,професионални,промишлени,алкохолни и наркотични.

Наркоманиите са крупен медико-социален проблем.Съществуват голям брой вещества,кам които може да се създаде наркоманна зависимост:

Морфинов тип

Този вид наркомания се предизвиква от морфин и морфиновпроизводни.Всички тези вещества действат аналгетично /обезболяващо/ и еуфоризиращо. Опиумът се приемавътрешно или се вдишва при пушене,а морфинът и хероинът се инжектират подкожно или венозно. Характерно е, че много бързо се стига до физ. зависимост и рязко повишаване на толеранса /дозата/. След това постепенно се развива наркоманна деградация на личността. Болните стават груби, егоистични брутални при опита да си набавят необходимата доза. Външният им вид е типичен: хипотрофия, суха кожа със землист отенък, белези и следи от поставени инжекции; най-често в областта на предмишниците,подпухнало лице,тесни зеници.

Кокаинизъм

Кокаинът е екстракт с местно обезболяващо действие. При еднократен прием предизвиква бързо настъпваща еуфория и подем на силите. Обикновенно се вдишва на прах или се въвежда инжекционно. Често но фона хроничната интоксикация се появяват психотични синдроми-зрителни,слухови и вкусови халюцинации.

Наркомания с хашиш

Хашиша /марихуаната/ е наркотик, който се добива от индийски коноп. Обикновенно се приема чрез пушене,но може да се приеме и чрез напитки. При приемане предизвиква леко опиянение + прилив на сили. Появява се психична зависимост. Понякога могат да се развият психотични картини със зрителни илюзии и халюцинации. Не рядко се развива последваща зависимост към морфинизъм.

Наркомания със синтетична дрога /ЛСД/

Отнася се за ЛСД-зависимост – еуфорично настроение с обилни илюзии и халюцинации, понякога с цветен характер.

Наркомании с психостимуланти

Приеманета им предизвиква бодрост,прилив на сили,повишена активност. Някои от тях подтискат апетита и се използуват за отслабване. При системна употреба възниква наркомания с психична+физическа зависимост. Нерядко се развива полинаркомания-през деня се вземат психостимуланти,а вечерта-сънотворни.

Наркомания със сънотворни медикаменти

При приема им, възникват редица неврологични симптоми: треперене на крайниците, отслабване на сухожилните рефлекси, загуба на равновесие и др.

Табакизъм

Наи-токсичният алкалоид, съдържащ се в тютюна,е никотинът. Най-голямо количество никотин постъпва в организма при пушенето на цигари. В началото се развива психична зависимост,а после и физическа. Това води до повишаване на толеранса, а в късните стадии ъои намалява, изчезва усещането за комфорт по време на пушенето, появяват се оплаквания като: вялост, главоболие, раздразнителност, намалена работоспособност и др...

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.