Как разбирате смисала на стиха : "пътят е страшен, но славен"

В своята творба "На прощаване" Хр. Ботев описва вълнуващия образ на бореца за национална и социална правда. Осъзнал необходимостта да се включи час по-скоро в редовете на борбата, за да отдаде всички сили за освобождението на родината, с ясното съзнание, че ще загине.
Тпва определя дълбокия трагизъм на бъдещата неравна битка- ще загини един млад патриот, безутешни ще бъдат неговите близки, а юнашката песен ше разказва за героизма му.Пътят, по който идва героят, е не само страшен, но славен, защото се е обрекъл на най-благородното дело.Народът ще слави подвига му, независимо дали ще загине,или ще се завърне "жив и здрав" в родния край.
Поезията на Ботев е символ на българския юнашки дух. Не е случаен фактът, че централен образ в нея е борецът за свобода, съчетал в себе си възвишена нравственост и готовност за саможертва.
Пътят на борбата е страшен. Това е път на риска, на страданието и може би на смъртта в името на най-великия човешки идеал – свободата. Но този път е и славен, защото води към всенародна любов и признателност, към безсмъртие. В своята молитвена изповед, синът-бунтовник разяснява пред майката основните мотиви, тласнали го да вземе такова съдбоносно решение, а именно – това че е син на майка “юнашка”, потомък на непокорни деди, закърмен от люлката с обич към род и родина и изпълнен с безгранична омраза към поробителите.
Бунтовникът копнее за предстоящата битка, дори майчините сълзи не могат да го спрат. Какво тук значи един живот, една смърт. Той има една цел, с два възможни изхода и двата със своята голяма стоиност и значение:
"...юнашка смърт или победно завръщане"

Бунтовникът приема смърта като естествена последица от една неравна битка, която се знае че ще се води на жовот и смърт. Гибелта му ще се превърне в най-красноречивото доказателство за неговата обич към родината. Какво по-значимо свидетелство за любовта към бащиното огнище, семейството и всички близки хора, от това с готовност да жертваш живота си за нея. Героят не изпитва съжаление към себе си, страх или болка.Той предусеща, че умирайки за родината, ще се слее напълно с нея, оставайки завинаги в земята, скалите и въдуха й. Това е и смисалът на контрасната черно-бяла картина, на фона, на която е описано мъртвото тяло на бунтовника:кръвта му ще попие дълбоко "в земята, майко, черната", а костите му ще се белеят "по скали и по орляци".


Ако има някой да добави нещо отговорът му ще бъде приет. :)

Създател:ученичка от Горна Оряховица

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

kristina dimitrova ( 2) на 03 Ноември 2010
naistina ima o6te mn dosta v sakraten vid e
cdv ( 4) на 13 Декември 2009
има още мноого да се добавя
Daina ( 2) на 07 Декември 2009
Дам, има какво да отговоря - "смисАл" се пише с "ъ"!
Стефан ( 2) на 18 Октомври 2009
Напрао супер не би могло да бъде по добре
deana ( 2) на 18 Октомври 2009
направо ме спаси
Kristian ( 4) на 18 Октомври 2009
Браво!!! Много е добро!
тани_мани ( 2) на 09 Февруари 2009
Наистина ми помогна..дано да получа 6 по Литература
peps ( 2) на 11 Ноември 2008
леле тая малка творбичка ми спасява живота :X от 1 час се чудя как да започна съчинението си и просто поздравявам човека,който го е писал това!!! страхотно е.
елиза ( 37) на 19 Октомври 2008
елиза ( 37) на 19 Октомври 2008
супер е много ми помогна с домашната по лит.

Марина ( 2) на 16 Октомври 2008
Браво! Много добро разсъждение, доста ми помогна
Nikolay ( 2) на 06 Януари 2008
abe mn e gotina ama ima qko pravopisni grae6ki ina4e e mn dobro

elis ( 4) на 28 Декември 2007
супер е
Павлина ( 1729) на 26 Декември 2007
razsajdeniqta ti sa mn hubavi. spravila si se otli4no!
Nikolai ( 4) на 19 Декември 2007
Mersi mnoo mi pomogna ;]
Konstantin ( 8) на 17 Декември 2007
mn mi pomogna mn ti mersi