Откриха нова планета...

Американски учени обявиха, че са открили нова планета, която обикаля около звезда извън Слънчевата система, увеличавайки надеждата, че някой ден някъде из вселената може да бъде намерен признак на живот, предаде ФП.

Учени от лабораторията на НАСА в Пасадена заявиха, че са открили пета планета в системата на звездата Канкри 55, която се намира на 41 светлинни години от Земята в съзвездието Рак.

Откритието показва, че други слънчеви системи, подобни на нашата, могат да бъдат открити на различни места в открития космос, каза астрономът Джеф Марси от университета в Калифорния.

Откриването на първата засега система с пет планети ме кара да скачам от радост“, сподели Марси.

Значението му е изумително. Сега вече знаем, че нашето слънце и семейството му от планети не е нещо необичайно“, каза той.

Новооткритата планета е с маса 45 пъти по-голяма от Земята и се смята, че е подобна на Сатурн по своя състав и вид, се казва в изявлението.

Тя е четвъртата от петте планети на Канкри 55 и обикаля около звездата за 260 дни. Открита е с помощта на телескопи в Обсерваторията в Сан Хосе и Обсерваторията в Хавай.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

БЛАГОВЕСТ ( 60) на 30 Април 2008
НЕ СТРУВА

НЕ СТРУВА

НЕ СТРУВА