Последици от Първата световна война

Основната последица е тотална криза.
1918г. – 1920г.

I.Следвоенна криза – обхваща и победители и победени. Тя се проявява във всички области – икономика, политика, диховен живот.

1918г. – първа чувства кризата РусияОктомврийската революция. Те разбират, че трябва да променят нещо в управлението си => Февруарска и Октомврийска революция => Тоталитарна система.

1.Икономически последици – всички държави са в криза, само САЩ не е. Тя е единствената държава кредитор. Дава заеми на всички и след края на войната започва да си ги взима 1919г. – 1925г. – 60% от Световните златни запаси се стичат към САЩ. Държавите предпочитат да плащат от златните си резерви.

2.Политически последици.
а)След войната се провеждат избори и се избират леви партии – Социалдемократи (те са се противопоставили на войната още преди да започне).

=> олевяване на държавите. Свалят се монарсите. От монархии – Републики. Някои държави запазват развитието си, но задълбочават демокрацията.

б)Нови пътища за излизане от кризата (Германия и Русия):
- фашизъм
- болшивизъм

3.Териториални промени – мирните договори.

II.Парижката мирна конференция

11.XI.1918г. – Примирието (военно) – спиране на военните действия => победителките кроят планове какво ще искат от победените.

1.Проектодоговори (най-много се радва Франция – Елзас и Лотарингия).

А.Френският проектКлемансо е на чело на Франция. Започват да наричат германците боши => премахване на Германия като държава, искат да присъединят нейните територии (искания). Френските демократи ще се натъкнат на противопоставянето на другите победителки. Те не ги подкрепят, защото така Франция ще стане много силна държава. САЩ – няма да може да има такова влияние в Европа, защото Франция ще бъде много голяма.

Трите държави се страхуват от болшевишките идеи, да не навлезнат в техните територии. Страх ги е от революция, а така Русия ще се възползва. Дори Русия създава в Германия комунистическа партия => Германия може да стане тоталитарна държава, а това ще обхване Франция и Англия. Така Русия спасява Германия.

Удроу УилсънСАЩ, Лойд ДжорданАнглия, КлемансонФранция – тримата велики делят най-апетитните територии.

Съвет на външните министри в Париж, който одобрява проектодоговорите.

Б.Гръцки проектодоговорГърция най-бързо представя своя проектодоговор. Може да иска от Турция и от България.

Към България – цяла Западна Тракия, Беломорското крайбрежие, Родопите (границата до Асеновград).

2.Основни принципи за изготвяне на договорите.

18 януари 1919г. ще започне конференцията – Французите държат да е на тази дата (защото тогава е края на Френско – Пруската война). Ото фон Бисман – 18 януари 1871г. обявява създаването на Франция, взима Елзас и Лотарингия.

14-те точки на Уилсън стр.15 – изготвени са много преди войната 1918г. ги има публикувани.

Причината – Съветска Русия. Точките са начин за противодействие на изготвения от Ленин 1917г. лятото „Декрет за мира”.

Декрет за мира лятото 1917г. Ленин. Той мисли как привлече селяните към болшевишките идеи. Русия участва в Първата световна война. За да привлече селяните Ленин изготвя Декрет за мира (да се оттегли Русия от войната. Призовава и другите държави да се оттеглят от войната). Това предизвиква американския президент Уилсън (как така една личност ще „събира точки” от войната). Като противодействие Уилсън създава 14-те точки, които са демократични, идеологически принципи за договорите.

На следващите избори 1920г. не преизбират Уилсън, защото не спазва точките при подписването на договорите.

Съставя се съвет на външните министри (10 човека) - представителите на 5 държави, мин. председател + външен министър – Англия, Франция, САЩ, Италия, Япония. Италия има апетити към южнославянски територии.

Версайски мирен договор – 28 юни 1919г. Елзас и Лотарингия на Франция. Суветската област на Чехословакия дава се Германска територия на Полша. Клемансон решава да и осигури излаз на море – пристанище Дансинг (Полски коридор).

Препарации на победителките 12 милиарда златни марки за 30 години.

  • Целия германски флот (германски и търговски) е конфискуван. Премахва се задължителната военна служба. Няма войска – само 100 хил гранична войска.
  • Забрана на авиация и подводници.


    Първа световна война
    Участие на България в Първата световна война
  • Добави коментар

    Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

    Коментари

    Няма добавени коментари.