Адът - това са другите (есе - философия)

Според мен едно от най-важните качества, които човек притежава, е да общува с останалите. Общуването чрез изкуство, чрез езика или чрез тялото – всяка една разновидност цели изразяване на индивидуалност и търсене на одобрение в чуждите очи. Защото колкото и да се опитваме да го крием, ние хората сме изтъкани от суета. Суета, която понякога ни помага, но друг път ни обърква, подтиска, измъчва. Именно липсата на това, така желано одобрение от всеки, който изразява себе си, ни лишава от удоволствието да удовлетворим суетата си.

Тогава адът за нас се материализира. Придобива облик, който ни кара да изберем друг начин на действие, друго поведение спрямо заобикалящата ни среда.

Ако всеки се замисли, за това, кога е претърпял най-голямото си разочарование или от какво се бои най-много, то вероятно във всеки един спомен или във всяка една фантазия ще изникне конкретен образ на чове. Това не отрича обаче, че и в противоположния пример няма да се получи същото. Ако трябва да си представим най-щастливия момент от живота си, то непременно ще изникне отново човешкия образ.

Това не е така, защото сме прекалено наивни или защото отказваме да погледнем на проблема от високо. Според мен се получава така, защото същността на човека е такава. Да усетим одобрението от някой друг е гъдел, който управлява живота ни и липсата или наличието му ни кара да чувстваме или разочарование, или радост – крайности, с които измерваме личния си успех. А не е ли успехът към което се стремят всички, независимо през какво трябва да се премине, докато се стигне до него. Способни сме да жертваме всичко постигнато в името на кауза, която привидно обслужва нашите интереси, но всъщност служи за спечелване на чуждото одобрение.

Така, докато се лутаме из живота в стремеж да постигнем нещо бленувано, не осъзнаваме, че истината за щастието е другаде. Тогава осъждаме другите за неуспеха си, а чрез тях и себе си и си създаваме свой собствен ад, в който царуват чужди идеали и принципи.


  • още по темата
  • Добави коментар

    Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

    Коментари

    Няма добавени коментари.