"Дервишово семе"

"Дервишово семе" е сложна многопластова творба, в която могат да се открият разнообразни смислово-съдържателни ядра. От една страна, разказът изобразява далечно, отминало време, в което властват нормите на патриархалното общество и в което противоречията между родовите закони и преживяванията на отделната личност са ясно откроими. От друга - "Дервишово семе" може да се чете като разказ за ве4чия конфликт социума и индивида, за напреженията между общо приетия властващ морал и интимното съкровено чувство.

Внушемията на разказа са разкрити чрез впечатляващите образи на неговите герои. Всеки от тях е типичен представител на патриархално-родовия свят и същевременно е ярка индивидуалност. Някои от героите (дядото,бабата,втората жена на Рамадан,братята на Силвина) са устойчиви в своите проявления и чувства, но главните герои (Рамадан,Силвина,Руфат) са представени в развитие и именно чрез техните образи се разкриват драматизмът и значимостта на събитията.

Рамадан-главният герои, в чийто обтаз са средоточени основните внушвния на творбата. Възпитан в традиционно партиархално семейство, Рамадан безпрекословно приема повелята на рода и се жени, според нормата и обичая, за момиче, избрано от възрастните му роднини. Чувствата, настроенията и мислите му не занимават никоиго. За близките си той е значим на като индивидуалност, а като възмойност за продължаване на рода. Съдбата му се определя от родожите закони-сурови и жестоки - на които през годините Рамадан смирено ще се подчинява, ще ги изстрадва мълчаливо и все по-твърдо ще им се противопоставя. Сблъсъкът му с тях е драматичен още при първата му среща с неговата невеста. Невъзмъжал, за да бъде съпруг, героят само формално спазва традицията - всъщност той нарушава нормата заживява със Силвина в противоречие на родовите правила. От предпоставка за продължаване на рода бракът му се превръща в в тържество на любовта. Вместо да следва напътствията на дядо си, Рамадан обича красиво и нежно; вместо да служи на рода, той домогва до наи-висшите сфери на духа, отдавайки се на съкровено, интимно общуване .И тъй като общността не търпи някои да пренебрегва каноните и индивидуалният порив на Рамадан е грубо прекършен - героят преживява насилствена раздяла с любимата .

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

kris0 ( 2) на 22 Март 2010
dobre e dobre e
cveti ( 6) на 09 Ноември 2008
su4inenieto e super i imam 6-ica na nego no e pod vupros za6toto ne e dovur4eno nqma go polovinata dokazatelstvo i nikakvo zakliu4enie

cveti ( 6) на 28 Октомври 2008
mersi,vupreki 4e ne e po temata mi no stava
miroslav ( 2) на 27 Октомври 2008
браво много ще ми помогне